Instrutora Esperança - Roosendaal

1915170_103165566368660_1924720_nWie is Instrutora Esperança?
Mijn naam is Marjolijn van Dun. Tijdens mijn studie journalistiek ben ik in Tilburg gaan wonen. Hierna heb ik geschiedenis gestudeerd in Nijmegen, maar ik ben niet meer uit Tilburg vertrokken. In het dagelijks leven werk ik bij een verzekeringsmaatschappij.

Hoe ben je met capoeira in aanraking gekomen?
Op de universiteit leerde ik iemand kennen die me uitnodigde om een keer een proefles te volgen bij mestre Paulão in Tilburg. Ik had capoeira wel eens gezien en twijfelde of het wat voor mij zou zijn. Maar ik ben uiteindelijk toch een keer gegaan.

Waar en wanneer begonnen?
Ik ben in 2004 begonnen met trainen bij mestre Paulão in Tilburg. De eerste lessen vond ik ontzettend moeilijk, maar ik vond het zo’n bijzondere sport dat ik toch heb doorgezet.

Waarom nog steeds verslaafd?
Capoeira is ontzettend veelzijdig. Iedereen vindt iets dat goed bij hem of haar past. Bepaalde bewegingen, de muziek, de culturele achtergrond. Iedereen kan op zijn eigen manier iets bijdragen aan het spel. Ik kan ontzettend genieten van een mooi spel in de roda, begeleid door goede muziek. Daarnaast brengt capoeira je een heel netwerk van capoeiragroepen in binnen- en buitenland, waar je altijd welkom bent als je ze wil bezoeken.

Wat is je specialty?
Ik heb niet echt een specialiteit in capoeira. Ik probeer te blijven werken aan mooie bewegingen en combinaties, gecombineerd met een goed spelinzicht.

Wat zijn je hobby’s/sporten buiten capoeira?
Ik doe op dit moment geen sport buiten capoeira.

Wat wil je een beginnende leerling meegeven?
Capoeira vergt doorzettingsvermogen. Je zult niet alle elementen in een paar weken leren, maar als je volhoudt zal je beloond worden. Je zal bewegingen leren waarvan je niet had gedacht dat je het kon. Begin bij de basis! Een mooie salto is prachtig, maar niet de kern van capoeira. Train eerst een goede basis.

Wat wil je een gevorderde leerling meegeven?
Blijf altijd werken aan je basis. Een goede basis blijft altijd, ook als wat ouder wordt of wat minder kan trainen. Verdiep je ook in de muziek en de geschiedenis van capoeira. Alles wat je doet binnen je spel, krijgt meer betekenis als je de achtergrond kent.

TOP