Graduado Alfaiate - Ede


bas-oostveen_kl_01

Wie is graduado Alfaiate?
Mijn naam is Bas Oostveen en samen met Instrutor Rochedo geef ik sinds 2012 les aan de jeugdgroep van Grupo Capoeira Brasil bij Budo Academy Physical in Ede. De leeftijd van onze jeugdgroep varieert van 9 t/m 15 jaar. Doordat we met twee docenten lesgeven, kunnen we meer aandacht geven aan de kinderen, of ze nu gevorderd zijn of juist net beginnen. Verder heb ik bouwkunde gestudeerd en werk als bouwkundig modelleur bij een groot architectenbureau.

Hoe ben je in aanraking gekomen met capoeira?
Bij Budo Academy Physical wordt les gegeven in veel verschillende disciplines, vooral oosterse krijgskunsten. Op mijn zestiende ben ik hier begonnen met Yoseikan en ik  heb na jaren van hard trainen mijn 1e dan (zwarte band) kunnen behalen . Ook Katori Shinto Ryu heb ik jaren beoefend, een traditionele oosterse zwaard krijgskunst volgens de leer van de samurai. Later is er een capoeira groep opgestart en ben ik daar eens gaan meedoen, vooral uit nieuwsgierigheid. Het was zo anders dan wat ik kende, maar erg leuk! Zo leuk, dat ik er nu nog net zoveel plezier in heb (en misschien nog wel meer) als in het begin.

Wanneer en waar begonnen?
In 2007 ben ik begonnen met capoeira, maar eerst meer als tweede sport naast Yoseikan. Zes jaar geleden ben ik gestopt met Yoseikan, maar juist met capoeira verder gegaan! In het begin heb ik les gekregen van Professor Mourão en later van Instrutor Galalãu, wie nog steeds mijn docent is, maar ook een vriend en waar ik nu al jaren met veel plezier train.

Waarom nog steeds verslaafd?
Capoeira is leuk, heel erg leuk! We hebben een fijne groep, waar serieus wordt getraind maar ook ruimte is een grapje en wat sociaal gebabbel. En nadat je hard hebt getraind, veel muziek gezongen en gemaakt hebt, ben je zo moe dat je niet meer helemaal vast op je benen staat. Als je dan eindelijk in bed ligt zit je nóg vol met energie zit en enthousiasme!

Wat is je specialty?foto-2
Mijn apelido (capoeira naam) 'Alfaiate' heb ik gekregen van mijn docent Instrutor Galalãu. Alfaiate betekent 'kleermaker', deze naam heb ik gekregen omdat ik graag iemand 'schaar' met mijn benen, een Tesoura. Ook de combinatie van Armada Martelo & Meia Lua de Compasso' is iets wat ik graag doe.

Wat zijn je andere hobby's/sporten buiten capoeira?
Naast mijn gezin en capoeira vind ik ook nog wat tijd voor mijn oude Kawasaki Z1000, een motor uit 1977. Heerlijk om mee te rijden en aan te sleutelen. Ook de klussen in en om het huis doe ik graag, of het nu een complete badkamer is, of een schuur met overdekt terras, alles wordt uitgewerkt van ontwerp, 3D-visualisatie tot en met de uitvoering.

Wat wil je een beginnende leerling meegeven?
Plezier! Heb je er plezier in, dan is er ook de motivatie om door te gaan en je techniek en je spel te verbeteren. En vraag aan gevorderden om je een beweging uit te leggen die je graag wilt leren beheersen als het nog niet helemaal lukt.

Wat wil je een gevorderde leerling meegeven?
Blijf plezier hebben in je spel en blijf je bewegingen verbeteren, niet alleen die je net hebt geleerd, maar ook de basis. Laat jezelf ook eens filmen tijdens het trainen van een beweging en vooral ook tijdens het spelen in de roda, daar kun je veel van leren! Wees kritisch op jezelf en help ook anderen om een beweging onder de knie te krijgen. Daag jezelf uit en verbreedt je kennis ook door je te verdiepen in de historie, cultuur en tradities van capoeira.

 

TOP