FORMANDO GOTEIRA


Maurits “Goteira” Denker, sinds 1999 capoeira verslaafd en vanaf het begin leerling van Mestre Paulão Ceará. 

De eerste capoeira jaren stonden dag en nacht in het teken van capoeira. Weken waarbij 5 of 6 keer getraind werd waren eerder regel dan uitzondering. De studie werd daarom wel eens vergeten. Nu als pater familias, en fulltime aan het werk als projectleider bij een grote ICT/consultancy dienstverlener, probeert hij zijn passie nog van genoeg tijd te voorzien.

Hieronder een korte interview die in het verleden voor een nieuwsbrief is gemaakt:

Hoe ben je ooit met Capoeira in aanraking gekomen?
Toen ik 10-12 jaar oud was en op vakantie was in Brazilië zag ik op Ilha Itaparica een demo van twee capoeiristas. Ik was echt zwaar onder de indruk dat zij gewoon flik-flak-flik-flak-salto’s uitvoerden op ‘t asfalt. Ook konden zij op 1 hand staan en met de andere hand de trap afweren die naar het gezicht gericht werd. Dit was stoerder dan Spiderman of Batman, dacht ik toen! Ik heb nooit geweten dat er capoeira lessen gegeven werden in NL. Toen ik 19 was zag ik het in een blaadje aangekondigd staan en heb me meteen ingeschreven!

Hoe lang train je al?
Sinds april 1999. De maand weet ik nog omdat ik de maanden aftelde tot de cursus zou beginnen waar ik me voor ingeschreven had via de Universiteit!

Hoe voelde je je toen je je eerste koord kreeg?
Na drie maanden trainen had ik mijn eerste batizado in Roosendaal. Ik kreeg toen geel. Ik weet niet zo goed wat ik precies voelde. Wel weet ik dat ik kort daarna mijn eerste salto deed op het strand in Brazilië. De adrenaline die toen door mijn aderen gierde, zorgde ervoor dat ik 3 dagen lang een glimlach op mijn gezicht had. Als ik er nu aan terug denk begin ik weer te lachen!

Waarom ben je nog steeds verslaafd?
De veelzijdigheid van dit vechtspelletje en de lol die ik er aan beleef zijn de grootste oorzaken. Ik kan er mijn energie, agressie, creativiteit en muzikaliteit in kwijt.

Welke specifieke bijdrage lever jij aan de training van je leerlingen? 
Wat ik vooral hoop door te kunnen geven is mijn passie voor deze sport. Daarnaast probeer ik door persoonlijke aandacht en aandacht voor detail iedereen vooruitgang te laten boeken, en meer te laten kunnen dan zij van tevoren gedacht hadden!

Heb je nog een boodschap voor de studenten van Grupo Capoera Brasil?
Mijn hoofdboodschap voor iedereen, beginners en gevorderden is: Beoefen capoeira als een vechtsport, dat is het ook!! Wat ik bedoel is oefen de trappen om deze echt te gebruiken, qua timing, precisie en kracht. Nog iets wat ik vaak herhaal: Wanneer een beweging niet lukt, probeer deze dan niet 10x te herhalen op dezelfde manier. Zo leer je letterlijk je zelf alleen maar aan hoe het niet moet. Probeer na iedere mislukte poging na te gaan wat er fout gaat, en richt je op hoe het wel zou moeten. Als je niet weet wat er anders moet, vraag het je trainingspartner en/of leraar. Wat ook goed werkt is jezelf filmen. Heel confronterend maar wel heel handig.

TOP