Instrutor Congo


congo-pasfotoWie is Instrutor Congo?
Ik ben Steven Demei, geboren op Curacao op 11 februari 1981. Ik werk als IT Business Analyst en ben gespecialiseerd in business intelligence/reporting. In mijn vrije tijd ben ik voorzitter van Stichting Visao do Jogo, verantwoordelijk voor alle Capoeira Brasil activiteiten op Curacao. Voor de stichting houd ik mij bezig met het geven van Capoeira lessen, het organiseren van socials met onze groep en de organisatie van onze jaarlijkse batizado

Hoe ben je in aanraking gekomen met capoeira?
Toen ik 15 was, was ik altijd bezig met 2 dingen, vechten en dansen. Ik deed verschillende vechtsporten (Karate, Tae Kwon Do, Kick boxing, etc) en deed ook aan breakdancing. Toen kwam een vriend met een film van 1993 die heette “Only the Strong”, waarin de hoofdrolspeler een capoeirista is, en ik was direct verkocht. Vanaf toen ging ik online op ICQ (ja ben oud) op zoek naar manieren om te trainen. Daar heb ik van een paar personen video’s ontvangen waarmee ik in 1996 zelfstandig kon gaan trainen.

Wanneer en waar begonnen?
Na een tijd zelf te hebben getraind omdat er geen docent was op Curacao ben ik in 2000 begonnen met trainen bij Batuque Capoeira . In 2006 heb ik de overstap gedaan naar Grupo Capoeira Brasil onder Formando Mourão (toen Professor) en sinds 2011 val ik direct onder de leiding Mestre Paulão Ceará.

Waarom nog steeds verslaafd?
Capoeira heeft mij met heel veel geholpen. Ik had een zwaar minderwaardigheidscomplex toen ik begon. Capoeira liet mij zien dat ik, ondanks mijn zware gewicht mee kon doen, kon groeien en een goed niveau halen. Het heeft mij zelfvertrouwen gegeven dat geen andere sport (of les) had kunnen geven. Inmiddels heb ik een niveau bereikt waarmee ik zelf les kan geven. Ik probeer met mijn liefde voor de kunst en soms ook met mijn levensverhaal om anderen te inspireren ook in zichzelf te geloven.

Wat is je specialty?congo-kick
Mijn focus ligt op het perfectioneren van de basis en de expressie in Capoeira. In het begin richtte ik mij puur op de technieken, maar door de jaren is het gegroeid naar het combineren van de juiste basis technieken met emotie en expressie om mijn spel mooier, explosiever te maken. In mijn ogen heb ik geen echte specialty of signature move maar mijn spel is wel gebaseerd op actie en reactie, de kern van Capoeira.

Wat zijn je andere hobby's/sporten buiten capoeira?
Van kleins af aan ben ik dichter. Ik schrijf vanuit mijn emoties en heel spontaan. Nooit voorbereidend werk. Daarnaast probeer ik drie keer in de week banen te zwemmen om fit en soepel te blijven voor capoeira.

Wat wil je een beginnende leerling meegeven?
Probeer niet te rennen voordat je kan kruipen. Het is verleidelijk de hogere leerlingen te zien spelen terwijl zij bepaalde technieken met gemak en op hoge snelheid uitvoeren. Vergeet niet dat zij ook beginners waren, al vele jaren trainen en de basis elke training wéér herhalen om die te perfectioneren.

Wat wil je een gevorderde leerling meegeven?
Ook ben je al vele jaren met capoeira bezig, alles komt vanuit de basis technieken. Dus blijf die trainen en perfectioneren.
Help elkaar te groeien! Door de technologie van tegenwoordig kan je je mede capoerista altijd een steuntje geven ook ben je 1000 kilometer van elkaar vandaan.
Focus op alle aspecten van Capoeira. Taal (Portugees), muziek, basis, acrobatiek, cultuur, geschiedenis enzovoort. Je hoeft niet in alles een expert te zijn, maar moet wel alle vlakken hebben geraakt. Na 16 jaren capoeira kan ik nog steeds geen macaco, maar ik blijf proberen.

TOP