Instrutor Crespo


Wie is Instrutor Crespo?
Buiten de capoeira wereld ben ik beter bekend als Chris Goedhart. Ik ben Geboren in 1987, getogen in Utrecht en sinds 2016 woonachtig op Aruba.

Hoe ben je met capoeira in aanraking gekomen?
Capoeira is een sport die je ‘speelt’ in de echte wereld, maar via het spelen van Tekken 3 op de Playstation in de digitale wereld ben ik er samen met Instrutor Palito achter gekomen dat je naast karate en taekwondo een veel leukere martial art hebt: Capoeira. Het duurde even voordat ik het kon spellen en na een proefles bij het Domplein in Utrecht was ik gelijk verkocht.

Waar en wanneer begonnen?
In het hartje van het land, op het Domplein in het Utrecht Centrum voor de Kunsten. Op een vrijdag in het begin van 2001 bij Grupo Capoeira Brasil.

Waarom nog steeds verslaafd?
Tot op heden heb ik nog niets gehoord over het bestaan van een capoeira afkick-kliniek. Als je vele jaren traint is het eenmaal in je bloed en dan is het lastig om te stoppen.

Wat is je specialty?
De ‘queda de rins’, wat letterlijk val op de nieren betekend. Dit is een beweging op de grond, met je elleboog in je zij (vandaar de naam) en je benen van de grond. Hier kan ik inmiddels veel variaties mee maken, zowel acrobatisch als aanvallend. Een van de meest kenmerkende schoppen in capoeira is de ‘meia lua de compasso’, een snelle en gevaarlijke schop die je bijna niet ziet aankomen. Dat is een van mijn favoriete trappen.

Wat zijn je hobby’s/sporten buiten capoeira?
Chillen in de breedste zin van het woord, barbecueën (ja, met echte kolen op een Weber) en home-made ijs maken. Aanvullend op capoeira, om goed in conditie te blijven ga ik wekelijks hardlopen en ren ik de "5K".

Wat wil je een beginnende leerling meegeven?
Een nieuwe, sportieve uitdaging. Vanaf de eerste les wil ik dat je fun hebt tijdens de training. Na de 1e les krijg je van mij spierpijn, na 5 lessen weet je of capoeira daadwerkelijk iets voor jou is en na 6 maanden wil ik je de basis van capoeira hebben meegegeven.

Wat wil je een gevorderde leerling meegeven?
Nog meer uitdaging om sneller te worden, minder voorspelbaar, conditioneel sterker en veel meer. Je raakt nooit uitgekeken.

 

Klik hier voor meer informatie over Lessen van Instrutor Crespo op Aruba

 

 

TOP