Instrutor Gavião - Tilburg

Wie is Instrutor Gavião?
Ik ben Jos Zijlmans, geboren in Sprang-Capelle op 3 maart 1982. Ondertussen ben ik al een aantal jaren werkzaam als constructeur in de machinebouw waar ik met mijn collega's speciale machines ontwerp voor de plaatwerk verwerkende industrie. Ik ben in mijn jeugd altijd bezig geweest met vechtsporten. Als klein mannetje met Judo, later met Karate, Eskrima, Jeet-kune-do en natuurlijk Capoeira.

Hoe ben je met capoeira in aanraking gekomen?
In 2004 deed ik mee aan een wereldkampioenschap Eskrima in de Philipijnen. Een van mijn collega landvertegenwoordigers  (Menno Siebinga) was ook een fanatiek capoeirista. Op deze trip ben ik met hem mee gegaan op pad naar een capoeira les daar in de buurt. Wat onwennig heb ik daar voor de eerste keer gespeeld. Daarna heb ik nog een paar keer het Capoeira festival wat hij organiseerde bezocht. Dit was zo gaaf dat ik daarna op zoek ben gegaan naar een school in de buurt.

Waar en wanneer begonnen?
Ik ben met trainen begonnen ergens in ergens in 2005. De dichtstbijzijnde school voor mijn was te vinden in Den Bosch. Daar ben ik begonnen bij Capoeira Brasil, mijn Leraar daar heette Björn. Na een tijdje ben ik richting Tilburg gegaan waar ik verder getraind heb onder Mestre Paulão Ceará.

Waarom nog steeds verslaafd?
De diversiteit binnen capoeira is ongekend. Er zijn nog zoveel dingen die ik nog wil leren dat ik er voorlopig nog niet op uitgekeken ben.

Wat is je specialty?
Een van de bewegingen die regelmatig in mijn spel naar voren komt is de Martelo do chao. Dit is een trap die vanuit een lage verdedigende positie gemaakt wordt terwijl je op een hand blijft staan.

Wat zijn je hobby’s/sporten buiten capoeira?
Regelmatig ga ik een stukje hardlopen in de bossen. Ook ga ik graag duiken, als ik op vakantie ben in een mooi land moet ik ook onder water een kijkje genomen hebben. Maar ook In Nederland heb ik al van veel onderwaterleven mogen genieten.

Wat wil je een beginnende leerling meegeven?
De diversiteit binnen de sport, het aanvallen en verdedigen, de ginga, muziek en zang, acrobatiek. Elk onderdeel moet op waarde geschat worden en dus  ook zo getraind worden.

Wat wil je een gevorderde leerling meegeven?
Basis was en blijft belangrijk, blijf jezelf verbeteren en zorg ervoor dat je met de juiste intentie traint.

TOP