Instrutor Rochedo - Ede


rochedo-profielfotoWie is Instrutor Rochedo?
Ik ben Vincent Hulleman en ik verzorg samen met Graduado Alfaiate de jeugdlessen in Ede. Ik heb ‘gestudeerd’ aan het Grafisch Lyceum in Utrecht en ben nu freelance Illustrator en Animator. Om de stress van de hele dag tekeningetjes maken van me af te gooien doe ik capoeira.

Hoe ben je in aanraking gekomen met capoeira?
Ik ben al van kinds af aan geïnteresseerd in vechtsporten. Vroeger zond Eurosport nog wel eens een vechtsport gala uit waarbij allerlei Martial Arts aan bod kwamen. Ik weet nog dat ik als jongetje van 10 vol aandacht zat te kijken wanneer de capoeirasta's aan de beurt waren en zij aanvallen en verdedigingen soepel omzetten naar de meest fantastische acrobatische bewegingen. Ik dacht dat wil ik ook! Niet heel veel later ben ik dan ook begonnen met… karate.

Waar en wanneer begonnen?
In 2006 heb ik capoeira opgepakt. Ik deed hiervoor nog kickboxen maar had het een beetje gehad met de drill instructor mentaliteit die er heerste. Ik wist dat mijn jeugdvriend Instrutor Galalau capoeira les gaf in Ede en dat het er daar zeker een stuk relaxter aan toe zou gaan. Ik had gelijk!

Waarom nog steeds verslaafd?
Ik kan zeker al mijn energie kwijt in capoeira maar misschien nog wel belangrijker is dat ik ook wel gehecht ben geraakt aan het team in Ede. Er hangt een super goede sfeer. Ik word er dus ook altijd blij van als ik die koppen van ze de Dojo weer in zie lopen.

Wat is je specialty?rochedo_1
Voor mijn bouw heb ik best een flexibele rug. Bewegingen die hier gebruik van maken zoals Raiz (wortel) of Ponte (bruggetje) gaan me dus wel gemakkelijk af. Ik kan trouwens ook goed klappen.

Wat zijn je andere hobby’s/sporten buiten capoeira?
Ik probeer regelmatig om mijn hardloop schoenen aan te trekken en een stuk te gaan rennen. Vaak blijft het ook alleen bij hardloop schoenen aantrekken…

Wat wil je een beginnende leerling mee geven?
Speel je eigen spel! Vaak als je een paar lessen gehad hebt en je al een aantal keer in de Roda hebt gespeeld wil je je laten meeslepen door de ander. Die doet het net wat langer en speelt net iets sneller en daar ga je dan in mee terwijl je de controle nog mist. Speel op je eigen tempo. Controle is veel belangrijker. En geniet tijdens het trainen en de Roda.

Wat wil je een gevorderde leerling mee geven?
Probeer voor jezelf de lat steeds iets hoger te leggen. Ga meer van jezelf eisen. Maar vergeet nooit de basis! Polijst de bewegingen die je al kan. Al heb je ze al honderden keren gedaan. Ga op de details letten, en geniet tijdens het trainen en de Roda.

TOP