Instrutor Batista - Ede

Wie is Instrutor Batista?
Mijn naam is Jaap Brouwer en ik woon en werk in Ede. Ik ben getrouwd met Nina en wij hebben twee zonen: David en Sem. Ik werk als projectleider voor een stichting www.totuwdienst-ede.nl, daarnaast werk ik als docent op de Christelijke Hogeschool in Ede voor de opleiding Social Work.

Hoe ben je met capoeira in aanraking gekomen?
Toen ik een jaar of 14 was trainde ik in Bennekom Jiujitsu en er werd capoeira gegeven na die lessen. Ik heb toen een aantal lessen gevolgd.

Waar en wanneer begonnen? 
Jaren later hoorde ik via een oud-collega van mijn vrouw dat er in Ede capoeiralessen werden gegeven door Galalau. Ik heb mij meteen aangemeld en ben daar begonnen met trainen, dit was in 2006.

Waarom nog steeds verslaafd?
Omdat capoeira zo allround is, blijft het erg leuk. Het is sport, zang, muziek, technisch spel en natuurlijk veel leuke mensen om mee te trainen. Er wordt wat afgelachen tijdens een training, dat vind ik erg belangrijk.

Wat is je specialty?
Ik hou enorm van muziek maken, dat gaat mij vaak ook goed af. Ik heb ook een mooie au sem mao (radslag zonder handen). Tijdens een turnhaltraining dacht ik dat ik deze anders kon inzetten, dit lukte meteen, ik weet het nog goed, ik was echt superblij!

Wat zijn je hobby’s/sporten buiten capoeira?
Ik ben een echt buiten(sport)mens. Zeilen, fietsen, hiken, slapen onder een zeiltje in het bos, allemaal activiteiten die ik graag doe. Ik hou van muziek. Luisteren, maken (gitaar en zang) en concertjes bezoeken.Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Wat wil je een beginnende leerling meegeven?
Neem de tijd om de basis goed onder de knie te krijgen. Die basis wordt m.i. soms nog wel eens onderschat. Het is écht het fundament voor heel je spel.

Wat wil je een gevorderde leerling meegeven?
Probeer tijdens het spel te kijken naar de blik in de ogen van je tegenstander. Die blik verraadt vaak hoe iemand met je wil spelen. Behoud het plezier wat je vindt in capoeira en blijf (anderen motiveren om te) trainen.

TOP