Professor Galalau
Wie is Professor Galalau?
Ik ben Danny, woon in Ede en ben thirty something :P. Ik geef sinds 2006 de capoeira lessen in Ede bij Budo Academie Physical. Voor mijn werk moet ik veel reizen over de hele wereld waardoor ik vaak in de gelegenheid kom om onze GCB collega’s in het buitenland te bezoeken. De inspiratie die ik hier op doe deel ik in mijn eigen trainingen met de rest van de groep.
Hoe ben je met capoeira in aanraking gekomen?
Ik ben van kleins af aan al geïnteresseerd in vechtsporten. Samen met mijn vrienden, waaronder instrutor Rochedo, was ik een echte liefhebber van martial arts films. Toen ik de films Only the strong en The quest had gezien werd ik zo enthousiast over capoeira dat ik dit zelf ook wilde kunnen. Ik trainde toen karate, waar ik steeds mijn zelf aangeleerde capoeira technieken wilde toepassen. Mijn sensei kon dit niet zo waarderen. Later heb ik de overstap gemaakt naar capoeira.
Wanneer en waar begonnen?
Ik ben in 2001 begonnen in Bennekom bij instrutor Mourão. Later ben ik doorgestroomd naar de gevorderde lessen in Utrecht van Mestre Paulão Ceará.
Waarom nog steeds verslaafd?
Capoeira laat mij creatief, technisch, dynamisch en explosief bezig zijn. Capoeira is zo breed, je bent met muziek bezig, met zang, acrobatiek, cultuur, geschiedenis, lichaamsbeheersing. Je blijft jezelf steeds ontwikkelen, dat is de reden waarom capoeira mij niet gaat vervelen!
Wat is je specialty?
Ik heb niet echt een specialty. Mijn doel is om een complete capoerista te zijn en om alle aspecten te beheersen. Explosiviteit is wel een kenmerk van mijn speelstijl.
Wat zijn je hobby’s/sporten buiten capoeira?
Ik houd erg van sporten en in bredere zin bewegen. Naast capoeira doe ik aan fitness om in vorm te blijven en ik doe aan Braziliaans jiu jitsu en grappling. Om te ontspannen en het lichaam een beetje soepel te houden dans ik batchata en kizomba.
Wat wil je een beginnende leerling meegeven?
Focus op de basis, de ginga, verdedigingen en de trappen. Hoe beter je basis hoe makkelijker de timing en afstand van bewegingen wordt, ook moeilijkere bewegingen zullen makkelijker worden als je basis goed is. Hoe meer je met capoeira bezig bent fysiek en mentaal, hoe sneller je alles gaat beheersen.
Geniet van de roda!
wat wil je een gevorderde leerling mee geven?
Hoe hoger je koort hoe hoger je verantwoordelijkheid. Er wordt meer van je verwacht en je bent een voorbeeld voor de beginners. Geef energie in de roda! Maak muziek, klap in je handen, zing luid mee.
Ga trainen bij andere docenten en met andere capoeristas om je verder te ontwikkelen.
Wat wil je nog kwijt?
Capoeira heeft een zeer gastvrije internationale community, dit heeft mij de mogelijkheid gegeven om overal in de wereld te trainen en nieuwe vrienden te maken. Dat maakt capoeira ook zo geweldig.