Professor Palito - Utrecht


Wie is Professor Palito?11026492_887001504672782_942016754_n
Ik ben Tim Koopman, kom uit Utrecht, ben geboren op 13 augustus 1987. Ik heb fysiotherapie gestudeerd en kwam na twee jaar tot de conclusie dat ik iets anders interessanter vond. Afgestudeerd aan de Hogeschool Utrecht als bedrijfskundige en inmiddels ben ik bezig met een opleiding Java programmeren. Waarvan ik wel al  heel lang weet dat ik er nooit meer mee stop is capoeira ;). Naast de trainingen die ik geef ben ik bestuurslid van Stichting Capoeira Brasil en gaat een groot deel van mijn tijd op aan het faciliteren van events, onze website etc.

Hoe ben je in aanraking gekomen met capoeira?
Capoeira heb ik leren kennen via de playstation van mijn beste vriend Chris (zie Instrutor Crespo’s Bio). We gingen naar dezelfde basisschool en speelden in de middagpauze vaak Tekken 3, een vechtspelletje met een capoeirista, Eddy Gordo, als een van de vechters. Het leek me zo cool om te kunnen vechten met salto’s en andere tricks dat we niet lang daarna op les zijn gegaan. Daar bleek capoeira anders te zijn dan de voorstelling die ik ervan had maar wel zo tof dat ik nooit meer gestopt ben.

Wanneer en waar begonnen?
Ik ben in 2001 begonnen op het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK). Daar heb ik van verschillende docenten de kinderles gevolgd. Onder andere van Professora Chiclete die toen het niveau van instrutora had. Later ben ik doorgestroomd naar de volwassenen lessen van Mestre Paulao Ceara

Waarom nog steeds verslaafd?
De rijkheid die capoeira te bieden heeft, heb ik nog bij geen enkele andere sport of hobby kunnen ervaren. De grote hoeveelheid bewegingen, de creativiteit met je eigen lichaam, het strategische spel met je tegenstander maar ook de vele facetten die het muziekale aspect te bieden heeft maken capoeira voor mij tot een eindeloze uitdaging die, zelfs als je geblesseerd bent, leuk blijft!

Wat is je specialty?
581502_596810197025249_753416373_nMijn focus heeft, vooral de eerste jaren, op de acrobatiek gelegen en op dat gebied liggen dus ook mijn signature moves Pião de mão (Draai op je hand) en andere balansbewegingen zoals handstand. Een andere beweging waar ik heel veel op getraind heb is de Parafuso (zie foto rechts onder), beter bekend als de 540 Kick.

Wat zijn je andere hobby's/sporten buiten capoeira?
Sporten staat gelijk aan ontspannen voor mij en daarom doe ik naast capoeira ook graag andere dingen die me fysiek uitdagen. Om algeheel fit en soepel te blijven doe ik regelmatig groepslessen op wisselende locaties, bijvoorbeeld yoga, bodypump, core & TRX training. Deze lessen volg ik vooral voor de positieve invloed op mijn prestaties bij capoeira.
Daarnaast vind ik uitdaging in allerlei andere sportieve activiteiten die in af en toe met vrienden doe. Bijvoorbeeld Scuba duiken, Wake-boarden en flowriden maar ook bolderen en jumpen in een trampoline park.

Wat wil je een beginnende leerling meegeven?
De belangrijkste stap om beter te worden heb je gemaakt want je bent begonnen! Wat ik je zou willen meegeven om jezelf zo snel en zo breed mogelijk te ontwikkelen is: Kom uit je comfort-zone! Het gaat vaak vanzelf dat je bij een moeilijke beweging, een spannende roda, of in een muziek les het “podium” laat aan degene die het al beter kunnen. Maar hoe vaker je jezelf over die initiële drempel zet hoe lager deze wordt en dan leer je snel. En hoe meer je leert hoe leuker capoeira wordt!

Wat wil je een gevorderde leerling meegeven?
Een valkuil als je verder komt, is het trainen op de “automatische piloot”. Als je bewegingen traint die je al heel vaak gedaan hebt is het juist heel belangrijk dat je deze bewust blijft uitvoeren! Dwing jezelf te werken aan een lage ginga, een goede dekking etc. Het doel is niet om het weer 10 keer gedaan te hebben maar om jouw 10 beste ooit steeds weer uit te voeren!
Ook is het heel belangrijk voor je ontwikkeling, maar ook om uitdaging te blijven vinden, dat je reist! Ga naar trainingen van andere docenten en andere groepen en bezoek events. Door andere benadering van bekende bewegingen of zelfs compleet nieuwe bewegingen zal je verder ontwikkelen dan je kunt in alleen de training van je eigen docent.

TOP