Graduatiesysteem

Het graduatiesysteem dat gehanteerd wordt door Grupo Capoeira Brasil is vergelijkbaar met dat van diverse oosterse vechtsporten met het verschil dat bij capoeira koorden gebruikt worden in plaats van banden. De kleur van het koord wordt met het stijgen van het niveau van de capoeirsta donkerder in de volgorde; wit, geel, oranje, rood&blauw, groen, paars, bruin en zwart. Afhankelijk van de leeftijd wordt een deel van het koord geverfd. Lees hieronder verder voor een uitgebreide beschrijving:

Volwassenen (vanaf 18 jaar):
Wit – iniciante: Beginnende capoeirista. Op dit niveau kan de capoeirista de ginga, esquivas en een aantal basis trappen.

wit/geel: Er wordt van de capoeirista verwacht dat hij de basisbewegingen onder controle heeft, zoals ginga, esquiva, trappen en basis grondbewegingen.

Geel: Van de gele koord houder wordt verwacht dat hij de basis bewegingen geheel beheerst. Het meezingen en het beginnen van het bespelen van de instrumenten behoort ook tot het leerproces van deze capoeirista.

Wit/oranje: De capoeiristas met wit/oranje moeten alle basis bewegingen beheersen en een aantal gevorderde bewegingen. De capoeirista is in staat al zijn bewegingen samen te voegen en goed toe te passen in de roda. Tevens wordt er verwacht dat alle instrumenten bespeeld kunnen worden.

Oranje: Oranje koord capoeiristas worden als gevorderde gezien. Zij hebben meer kennis over capoeira, inclusief Benguela, Angola and Sao Bento Grande. Zij bespelen ook alle instrumenten (berimbau, pandeiro, atabaque, agogo) en kunnen solo zingen.

Rood/Blauw – monitor/estagiario: Vanaf rood/Blauw ben je ‘monitor’, wat een beetje vergelijkbaar is met de zwarte band in de Oosterse vechtsporten. Je spel, je techniek en je muziek zijn dan goed in orde, en je begint meer verantwoordelijkheden te dragen binnen de groep: als ‘monitor’ kun je onder supervisie van je docent beginnen met les geven.

Blauw – graduado: Vanaf blauw verdien je de titel ‘graduado’. Vanaf hier begint er een nieuw stadium voor de capoeirista. Om verder te groeien wordt er meer gefocust op het overbrengen/lesgeven van capoeira. Een graduado die begint met lesgeven verdient respect en de titel van instrutor.

Groen – instrutor: Je vaardigheid als docent wordt uitgebouwd tijdens het dragen van het blauwe en het groene koord. Vanaf blauw/rood duurt het steeds langer voor je een nieuw koord krijgt, en je verdient je nieuwe koord dan vooral op basis van wat je bijdraagt aan het lesgeven en de ontwikkeling van de groep.

Paars – professor: Wanneer je al een hele poos goed lesgeeft en je steentje bijdraagt door middel van optredens en je aanwezigheid op festivals in binnen- en buitenland, en wanneer je een goed presterende groep trouwe leerlingen hebt, dan word je professor. Dit is binnen de capoeira-wereld een belangrijke ‘titel’.

Bruin – formando: Wanneer je je werkzaamheden en vaardigheden als capoeira-docent en vertegenwoordiger van de groep verder uitbreidt, je eigen batizados organiseert enzovoort dan kun je uiteindelijk formando worden. Je bent dan als het ware de rechterhand van de mestre die je heeft opgeleid.

zwart – formado/mestre: Na een jaar of twintig hard werken bereik je eventueel het laatste koord: het zwarte mestre-koord. Dat krijg je alleen als je als capoeirista echt een stempel drukt op de filosofie en de ontwikkeling van de groep. Je bent dan formado. De mestre-titel kan alleen gegeven worden door de capoeira-gemeenschap buiten GCB om; als het werk van een formado gerespecteerd wordt door de hele capoeira-gemeenschap, dan zal men hem vanzelf mestre gaan noemen.

Jongeren (12-17 jaar):
Wit geel
Wit oranje
Wit rood
Wit blauw
Wit groen
Wit paars
Wit bruin

Kinderen (0-11 jaar)

geel 1 kwastje 2 kwastjes
oranje 1 kwastje 2 kwastjes
rood 1 kwastje 2 kwastjes
blauw 1 kwastje 2 kwastjes
groen 1 kwastje 2 kwastjes
bruin 1 kwastje 2 kwastjes
TOP