Mestre Paulão Ceará

Mestre Paulão is een van de drie oprichters van Grupo Capoeira Brasil (GCB). In 1993 is hij naar Nederland gekomen. Hij coördineert de activiteiten van de GCB in Europa, Azië, Afrika en delen van Brazilië. In de 18 jaar dat hij in Nederland gewoond heeft, gaf hij door heel Nederland les. De zaadjes die hij destijds geplant heeft worden nu geoogst, er worden nu onder zijn supervisie lessen worden verzorgd in de steden Amsterdam, Utrecht, Tilburg, Ede en Roosendaal. De lessen voor zowel kinderen als volwassenen worden gegeven door o.a. Kuntah, Fortinho, Chiclete, Cigana, Furacão, Palito, Galalau, Mirella en Saskia.

Inmiddels is Mestre Paulão woonachtig in Boedapest, Hongarije, waarvandaan hij bijna een nomadenbestaan leeft. Ieder weekend wordt haast een ander continent aangedaan om workshops, seminars of events te houden. Als een van de meest recente projecten heeft hij als “Chairman of the council of masters” van de World Capoeira Federation, een mondiale competitie georganiseerd. De council of masters bestond onder andere uit grote namen als Mestre Boa Gente, Mestre Mão Branca (capoeira gerais), Mestre Suino (Candeias) en Mestre Barrão (Axé Capoeira).

Wie is Mestre Paulão Ceara?
Ik ben paulo Sales Neto en ik ben geboren op 14 januari 1961 in Fortaleza. Ik heb mijn leven van jongs af aan gewijd aan capoeira. Toen ik begon met capoeira wist ik niet dat het mij zo ver zou brengen maar capoeira heeft mij op alle gebieden in het leven een wijzer mens gemaakt.
In 1987 hebben Mestre Paulinho Sabiá, Mestre Boneco en ik Grupo Capoeira Brasil opgericht. Om capoeira met een ,voor mij onbekend, nieuw deel van de wereld te delen ben ik in 1993 naar Nederland gekomen. Dit was voor mij een zeer bijzondere ervaring waarbij ik veel heb geleerd over mijzelf maar ook over hoe anders het leven in Nederland is. Dit was heel leuk maar ook vaak zwaar en ik ben daarom erg trots op de groep die ik in Nederland heb opgebouwd.
In 2011 heb ik het moeilijke besluit genomen om Nederland achter te laten om bij mijn vrouw en twee kinderen in Hongarije te gaan worden. Ondanks dat ik nu verder weg woon voelt Nederland altijd als thuis en probeer ik zo vaak mogelijk op en neer te vliegen naar Nederland om de band met onze groep sterk te houden.
Ik houd heel erg van het leven en ik probeer altijd een goede vader, man, vriend maar ook een voorbeeld voor alle leerlingen te zijn.

Hoe ben je met capoeira in aanraking gekomen?
Toen ik 14 jaar oud was zag ik een van mijn vrienden op het strand bewegingen doen. Het zag er heel mooi uit en ik heb hem gevraagd wat hij deed. Hij zei: Dit is capoeira. Vanaf deze dag was ik verkocht en ben ik gaan trainen.

Waar en wanneer begonnen?
Ik ben begonnen met capoeira in 1975 in Fortaleza, de stad waar ik vandaan kom in de provincie Ceará. Daarom heet ik ook Mestre Paulão Ceará. Tot aan de oprichting van onze groep heb ik bij Senzala getraind.

Waarom nog steeds verslaafd?
Ik doe capoeira nog steeds omdat ik van capoeira houd, capoeira is mijn leven. Het geeft mij plezier, het maakt mij trots vanwege alles wat ik bereikt heb en de energie die ik andere mensen kan geven door hen te onderwijzen en begeleiden in mijn filosofie. Capoeira is zo rijk, het heeft zoveel te bieden; dans, muziek, vechten, acrobatiek cultuur, energie en emotie, maar het aller belangrijkste voor mij zijn de vriendschappen over de hele wereld! Capoeirista’s zijn familie. Als jij capoeira doet, hoef jij je geen zorgen te maken, waar je ook bent je zal altijd een plek hebben om te blijven!

Wat is je specialty?
Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Ik ben een Mestre in capoeira, ik beheers alle aspecten van onze kunstvorm maar toch ben ik nooit klaar met leren. Er gebeuren andere situaties in de roda, er worden nieuwe liedjes gezongen, er zijn invloeden van andere sporten zoals Jujitsu. Als je ouder wordt, ga je ook fysiek een beetje achteruit. Je gebruikt minder floreios, maar jouw inzicht en strategie in de roda blijft ontwikkelen! Ik doe ruim 41 jaar capoeira maar nog steeds voelt het alsof ik mijzelf elke training verrijk. Ik denk dat ik bij mijn leerlingen het meest bekend sta vanwege twee dingen: ten eerste, het hoge niveau van de docenten die ik heb opgeleid en ten tweede de precisie van mijn martelo.

Wat zijn je hobby’s/sporten buiten capoeira?
Als ik niet met capoeira bezig ben dan houd ik van ontspannen. Gezelligheid met mijn familie, even sociaal zijn met mijn vrienden, een potje voetballen of samba muziek maken en dansen. Ook houd ik veel van reizen en dit kan ik dankzij capoeira veel doen. Ik zie grote delen van de wereld vanwege alle evenementen waar ik mijn kennis over capoeira mag delen.

Wat wil je een beginnende leerling meegeven?
Ik wil natuurlijk een goed voorbeeld zijn als mestre en ook als persoon. Het aller belangrijkste voor een beginner is om, net als ik, niet op te geven! Iedereen kan het leren maar je moet wel volhouden. De ene zal sommige bewegingen sneller leren dan een ander maar capoeira is niet alleen bewegingen, alle aspecten zijn even belangrijk!
Gebruik capoeira als een middel om te ontspannen en jezelf weer nieuwe energie te geven voor het leven. In de roda kun je even alles vergeten.

Wat wil je een gevorderde leerling meegeven?
Wat voor de beginners geldt, geldt natuurlijk ook voor gevorderde leerlingen. Als je verder komt in capoeira wordt het steeds belangrijker om jezelf op alle gebieden te ontwikkelen. Zorg voor een goede en brede basis zodat je alle aspecten van capoeira kunt overbrengen. Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat mijn gevorderde leerlingen beseffen dat zij niet alles weten. Ik ben de mestre en ik ben altijd bereid om jullie te helpen. Voor advies over het lesgeven, over capoeira in het algemeen, maar ook als vriend.

TOP