Professora Chiclete


2013-06-30-15-22-49Wie is Professora Chiclete?
Mijn naam is Ko Pau Woo. Ik heb Rechten gestudeerd in Utrecht en Sinologie in Leiden. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als gerechtstolk Mandarijn.

Hoe ben je met capoeira in aanraking gekomen?
Ik hoorde van mijn beste vriendin dat bij haar op de dansschool gestart zou worden met Capoeira lessen. Capoeira was toen nog betrekkelijk nieuw in Nederland. Zij dacht dat het wel iets voor mij zou zijn. Later is deze vriendin,Saskia zelf ook begonnen met Capoeira. Dit is meer dan 20 jaar geleden en we trainen nog steeds.

Waar en wanneer begonnen?
Ik ben begonnen op een dansschool in Utrecht aan de Margriet Weteringstraat. Dat is dus meer dan 20 jaar geleden. Later kwam ik trainen bij Mestre Paulao in het UCK.

 

1915758_376407516694_5108286_n

Professora Chiclete GCB European Championship

1st place!

 

Waarom nog steeds verslaafd?
Capoeira is een dynamische sport. Elk spelletje is weer anders. Het is een vechtsport waarbij muziek, inzicht en acrobatiek belangrijke elementen zijn. De combinatie van deze dingen maken dat ik Capoeira nog steeds geweldig vind. Ik heb ook nog aan Kungfu gedaan, maar Capoeira blijft voor mij het leukst. Inmiddels heb ik twee zonen, die ook beiden Capoeira spelen.

Wat is je specialty?
Ik hoor vaak van anderen dat ik soepel speel en dat de acrobatische bewegingen geïntegreerd zijn in het spel.

Wat zijn je hobby’s/sporten buiten capoeira?
Sinds kort ben ik begonnen met hardlopen om de duurconditie te verbeteren. Ik luister veel naar luisterboeken in de auto, omdat ik vaak onderweg ben voor mijn werk. Verder speel ik Guzheng (een Chinees snaarinstrument), maar daar weet ik niet altijd de tijd voor te vinden.

Wat wil je een beginnende leerling meegeven?
Geef niet te snel op. Het is in het begin misschien een beetje doorbijten, maar als je     eenmaal de basis onder de knie hebt kan het snel gaan. Durf ook te spelen in de roda. Wees niet bang een figuur te slaan, iedereen is ooit eens begonnen.

Wat wil je een gevorderde leerling meegeven?
Er zijn soms momenten waarop je denkt dat je geen vorderingen meer maakt, maar dat is niet zo. Door te trainen en door veel te spelen in de roda leer je altijd. Als bepaalde acrobatische bewegingen niet lukken dan moet je die misschien maar laten zitten en je concentreren op andere dingen zoals techniek. Acrobatiek is niet het belangrijkste element in Capoeira.

TOP